Parturi-kampaamon valaistus

Parturi-kampaamon valaistus suunnitellaan aina hiusalan työskentelyn erityistarpeet huomioiden, samalla asiakasviihtyvyyttä ja liiketilojen esteettisyyttä korostaen. Tärkeintä valaisinhankinnassa on varmistaa mahdollisimman hyvät työtilat hiusväritaiteen ja leikkuutyön toteuttamiselle mihin vuorokauden aikaan tahansa, ilman merkittävää riskiä vääristävän valaistuksen aiheuttamiin värivirheisiin ja reklamaatioihin.

Parturi-kampaamon valaistusuudistus käynnistyy nykytilan kartoituksella

Kun liiketilojen reaaliaikainen tilanne on selvitetty, mietitään, mitä uudelta valaistukselta toivotaan, ja mikä vanhassa erityisesti häiritsee. Onko tarkoituksena siirtyä energiatehokkaisiin LED-valaisimiin? Onko vanha valaistus liian himmeä, liian lämpimän sävyinen, värintoistoltaan puutteellinen, häikäisevä, kuumeneva, välkkyvä tai ääntävä? Miten paljon lisävaloa olisi tarpeen saada – täyttyvätkö pikkutarkan työskentelyn valaistussuositukset? Mieti, mitä erityisesti toivot uudelta valaistukselta.

1. Toimivan parturi-kampaamon valaistus on tehokas

Parturi-kampaamoissa leikitellään luovuudella, tehdään yksityiskohtaisia kampauksia ja radikaaleja värimuutoksia. Hedelmällinen työskentely värien ja muotojen parissa vaatii riittävän tehokkaan, tasaisen valaistuksen, joka ei luo ei-toivottuja varjoalueita, mutta ei myöskään häikäise tai muilla tavoilla aiheuta väsyttävää silmien siristelyä. Näin ammattilaisella on tasaiset työskentelyolosuhteet asiakastuolin jokaisella sivulla.

Parturi-kampaamon valaistus vaikuttaa työn jäljen lisäksi niin työntekijöiden kuin asiakkaidenkin mielialaan. Päivänvalomaisen neutraali, kirkas valaistus saa mielen virkistymään ja haukotukset pysymään poissa, kun melatoniinituotanto ei keskipäivämäisessä ympäristössä pääse käynnistymään. Virkeä mieli on usein iloinen mieli, ja käynnistään nauttiva asiakas palaa todennäköisemmin takaisin. Pirteät työntekijät välttävät virheitä ja jaksavat paremmin raskaassa asiakaspalvelutyössä. Korkea valon määrä tutkitusti parantaa työmotivaatiota ja työssäjaksamista, ja efekti on erityisen suuri iäkkäillä henkilöillä. Parhaiten tarpeisiin sopivat modernit LED-valaisimet.

2. Valaisimien värintoisto-ominaisuudet eli CRI-arvot

Valaistuksen tulee luoda ammattilaiselle mahdollisimman blanco kanvas työn toteutukseen, joka vaatii värintoisto-ominaisuuksiltaan erinomaisia LED-valaisimia. Kun CRI-arvo nousee lähemmäs yhdeksääkymmentä, toistuu valkoinen valkoisena sinertävän tai kellertävän sijaan. Kehno värintoisto voi pahimmillaan aiheuttaa värjäystyössä pahoja virheitä, kun vihreä näyttää ruskealta ja tuhkanvaalea keltaiselta, ja asiakas luonnonvaloon astuessaan huomaakin hiustensa olevan jotain aivan muuta kuin mistä sovittiin.

3. LED-valaistuksen värisävy parturi-kampaamoissa

Parturi-kampaamossa voi olla tarvetta useammalle eri valon värisävylle. Hiusvärien parissa työskennellessä päivänvalomaisen kylmä valo (+5000 kelviniä) on ehdoton, mutta jos työtiloja käytetään myös meikkaamiseen ja maskeeraukseen, ei sama valaistus välttämättä ole optimaalisin tilojen joka osassa. Tämä johtuu siitä, että ihminen ei ole kauneimmillaan kylmässä valaistuksessa, vaan etenkin vanhempien rouvien ohuempi iho kuultaa herkästi läpi, tehden kasvoista kalvakat. Tämän lisäksi meikkaus toteutetaan yleensä siltä pohjalta, minkälaiseen tilaisuuteen asiakas on menossa – sisälle, ulos, päivällä vai illalla. On kätevää, jos olosuhteita voidaan muuttaa tarvittaviksi. Lämpimämmän sävyinen, pehmeä valo on edustavin kasvojen kannalta. Joskus voi olla järkevää investoida värisävysäädettävään lisävalaisimeen tai järjestää eteisen peilin ympärille lämpöisämpi valoympäristö, jolloin asiakas lähtiessään kokee itsensä mahdollisimman edustavaksi. On kuitenkin hyvä pitää mielessä, että päivänvalomainen valoympäristö on työskentelyn ja jaksamisen kannalta ylivoimainen, ja jos valintoja täytyy tehdä, on vallitsevan valon ehdottomasti oltava neutraalin viileää.

4. Valaisinten sijoittelu liiketilassa

Valaisinten sijoittelu tulee toteuttaa ensisijaisesti toiminnallisuuden, toissijaisesti esteettisyyden pohjalta. Tärkeintä on, että työolosuhteet ovat optimaaliset! Valaisinten sijoittelussa pyritään luomaan tasainen ja kattava valo kaikille työpisteille. Sijoittelussa pyritään välttämään ikäviä varjoalueita ja suoraa tai esimerkiksi seinän tai peilin kautta heijastuvaa häikäisyä. Valaisinten sijoittelulla pyritään myös saamaan tuolissa istuva asiakas mahdollisimman edustavan näköiseksi – haluamme välttää juonteita ja uurteita voimistavia valaisinsijoitteluja, ja sen sijaan luoda pehmeän ja kevyen valon kasvoille jopa lisävalaisinten avulla.

5. LED-valaisinten häikäisyarvo

Tavallisessa parturi-kampaamotilassa ei tyypillisesti katsota kattoon päin muutoin kuin pesupisteillä, joten valaisinten suora häikäisy ei välttämättä aiheuta suurta huolta. Jos tila on poikkeuksellisen muotoinen tai pitää sisällään myös toimenpiteitä, joissa työntekijä tai asiakas katsoo ylöspäin, on järkevää harkita häikäisyarvoltaan matalia valaisimia. Valaistuksen asiantuntija osaa auttaa sinua tarpeen arvioimisessa.

Huolellisesti toteutettu valaistusuudistus helpottaa parturi-kampaajien työskentelyä, kasvattaa työmotivaatiota, parantaa asiakastyytyväisyyttä, vähentää värivirheiden ja reklamaatioiden määrää sekä tuottaa merkittävät säästöt energiankulutuksessa LED-valaisimien ekologisuuden takia – monien sähkölaskut putoavat jopa puoleen valaistusuudistuksen jälkeen! Modernit LED-valaisimet pienentävät lisäksi paloturvallisuusriskiä huomattavasti verrattuna vanhaan loisteputkivalaistukseen, joka saattaa vikatilaan joutuessaan syttyä spontaanisti tuleen ilman ulkoisia ärsykkeitä.

Jos tarvitset apua parturi-kampaamosi valaistuksen uudistuksessa, autamme sinua mielellämme!

Pyydä tarjous