Maatilan valaistus

Maatiloilla tehdään jatkuvia investointeja tuottavuuden ja eläinten hyvinvoinnin parantamiseen. Valo ylläpitää eläinten vuorokausirytmiä, joten nykyaikaisella LED-valaistuksella voidaan parantaa tutkitusti paitsi tuottavuutta, myös eläinten viihtyvyyttä ja virkeyttä. Myös ihmisten työskentely maatilalla eläinten parissa on turvallisempaa, kun valaistus on kunnossa.

Ensimmäinen askel maatilan valaistuksen uusimiseen on nykytilanteen kartoittaminen – millainen valaistus maatilalla nykyisellään on ja paljonko on sen energiankulutus? Vanhanaikainen loistoputkivalaistus kuluttaa yleensä paljon energiaa, jonka lisäksi maatilalla haasteita aiheuttaa usein myös valaisimiin ja liitoksiin kertyvä pöly, lika ja kosteus.

Maatilan valaistuksen peruspilarit

1. Valo ylläpitää eläinten vuorokausirytmiä

Eläimillä, kuten lehmillä ja siipikarjalla, on luonnollinen vuorokausirytmi, joka vaikuttaa niiden käyttäytymiseen ja hyvinvointiin. Valon avulla voidaan säädellä eläinten vuorokausirytmiä maatilaympäristössä. LED-valaistus tarjoaa mahdollisuuden simuloida luonnonvaloa eri aikoina päivää, mikä auttaa ylläpitämään eläinten biologista kelloa. Esimerkiksi valon voimakkuuden ja värilämpötilan säätely voi auttaa säätelemään lehmien maidontuotantoa sekä kananmunien tuotantoa.

2. Valo säätelee eläinten hormoneja

Valolla on merkittävä vaikutus eläinten hormonitoimintaan. Erityisesti LED-valaistuksen avulla voidaan säädellä valon määrää ja intensiteettiä, mikä puolestaan vaikuttaa eläinten hormonien eritykseen. Esimerkiksi lehmien lisääntymiskykyyn vaikuttavat hormonit, kuten progesteroni, voidaan stimuloida tai hillitä oikealla valotekniikalla. Lisäksi valo voi vaikuttaa myös eläinten kasvuun ja kehitykseen sekä niiden yleiseen hyvinvointiin.

3. LED-valaistus vähentää maatilan energiankulutusta

Perinteiset valaisimet, kuten hehkulamput ja loisteputket, kuluttavat huomattavan paljon energiaa. LED-valaistus sen sijaan on erittäin energiatehokas vaihtoehto maatiloille. LED-valot muuntavat sähkön suoraan valoksi ilman merkittävää lämmöntuottoa, mikä tekee niistä jopa 80 % energiatehokkaampia kuin perinteiset valaisimet. Tämän ansiosta maatilan kokonaisenergiankulutus voi merkittävästi pienentyä, mikä on sekä taloudellisesti että ympäristön kannalta hyödyllistä.

4. Hyvä valaistus tekee työnteosta turvallisempaa

Riittävä ja laadukas valaistus maatilalla on tärkeää työntekijöiden turvallisuuden kannalta. LED-valaistus tarjoaa kirkkaan ja tasaisen valon, joka helpottaa näkyvyyttä ja vähentää silmien rasitusta. Hyvin valaistu työympäristö mahdollistaa paremman havainnoinnin, mikä puolestaan vähentää tapaturmia ja virheitä maatilan eri toiminnoissa. Lisäksi LED-valot eivät aiheuta häikäisyä tai vilkkuvia valoja, mikä edesauttaa työturvallisuutta entisestään.

5. LED-valaistus on paloturvallinen

Maatiloilla turvallisuus on ensisijaisen tärkeää, ja siksi valaistuksen tulisi olla paloturvallista. LED-valaistus täyttää korkeat turvallisuusstandardit ja on erittäin paloturvallinen vaihtoehto maatilan valaistukseen. LED-valot eivät tuota lämpöä samalla tavalla kuin perinteiset valaisimet, mikä vähentää tulipaloriskiä huomattavasti. Lisäksi LED-valojen käyttöikä on pitkä, joten ne eivät aiheuta yllättäviä lamppujen rikkoutumisia tai kuumenemista, jotka voisivat aiheuttaa vaaratilanteita.

Huolellisesti toteutettu valaistusuudistus parantaa eläinten hyvinvointia ja tuottavuutta, helpottaa maatilalla työskentelyä ja tuo merkittävät säästöt energiankulutuksessa LED-valaisimien ekologisuuden takia – monien sähkölaskut putoavat jopa puoleen valaistusuudistuksen jälkeen! Modernit LED-valaisimet pienentävät lisäksi paloturvallisuusriskiä huomattavasti verrattuna vanhaan loisteputkivalaistukseen, joka saattaa vikatilaan joutuessaan syttyä spontaanisti tuleen ilman ulkoisia ärsykkeitä.

Jos tarvitset apua maatilasi valaistuksen uudistuksessa, autamme sinua mielellämme!

Pyydä tarjous